Szybsze nadejście uczucia sytości i dłuższa świeżość chleba.
Zakwas to naturalny konserwant, dzięki któremu nasze pieczywo pozostaje dłużej świeże i przydatne do spożycia (przy odpowiednich warunkach przechowywania można delektować się nim nawet przez cały tydzień) niż drożdżowe wypieki produkowane na masową skalę w dużych zakładach przemysłowych. O ile typowy chleb z półki sklepowej czerstwieje dosłownie przed oczami i szybko pleśnieje, zmuszając nazajutrz konsumenta do kupna nowego bochenka, pieczywem na tradycyjnym zakwasie można śmiało delektować się przez wiele dni – bez uszczerbku dla zdrowia, kubków smakowych bądź portfela.
Na dodatek w długo fermentującym cieście znajduje się aż o 30 % więcej skrobi opornej i o 15 % więcej błonnika niż w zwykłym chlebie na drożdżach, co w praktyce przekłada się na szybsze nadejście uczucia sytości po spożyciu znacznie mniejszej ilości kromek lub bułek – bez konieczności pokrywania ich wieloma warstwami kalorycznych dodatków w postaci różnorodnych smarowideł, szynek, serów itp.
Więcej na temat korzyści zdrowotnych tradycyjnego pieczywa można przeczytać tutaj.